Lötens IP

» KOMMUN
Uppsala Stad
» INSTALLATIONSÅR
2023
» FÄRGTEMPERATUR
4000K (Neutral vit 740)
» FÄRGÅTERGIVNING
CRI70 (Neutral vit 740)

Lötens IP (Lötens idrottsplats) är en fotbollsanläggning i Löten i östra Uppsala i Uppsala län. Idrottsplatsen ligger mellan Vattholmavägen, Diöshallen och Uppsala moské. Anläggningen är utrustad med uppvärmd konstgräsplan sedan 2008, varför IK Sirius använt planerna för matcher i Svenska cupen och andra vårmatcher.

År 2014 saknades permanenta läktare, vilket dock inte hindrade 3 000 upsaliensare att bevittna mötet mellan Sirius och Djurgården i Svenska cupen i mars 2014.

Utöver fotboll har bland annat Sverige spelat studentlandskamp i amerikansk fotboll mot Storbritannien på Löten.

Uppdrag

Här har vi ljusberäknat, levererat fundament, master och strålkastare med styrning. Vi har också utfört montering, finjustering av strålkastarnas vinklar och ljusmätning. Just i detta fall skulle armaturvinklarna vara mellan 10-15 grader och belysningsstyrkan som skulle uppnås var 400 lux Emed.

Lösning

Anläggningen består idag av totalt 30st moderna LED-strålkastare. 24st PRECISION 3 1500W och 6st PRECISION 2 1000W. Strålkastarna sitter monterade i 6st 18 m höga LIGHT MAST med bottendimension på hela 690 mm.

Givetvis står masterna stadigt monterade på marknadens lättaste prefabricerade betongfundament för belysningsmaster, V-FUNDAMENT. Kunden har även valt att utrusta masterna med originaltillbehör som klätterskydd och säkringslådor från STRIHL.

Tack vare att armaturerna kommer med DALI-drivdon som standard har vi kunnat erbjuda kunden ett smart styrsystem från LeadingLight. Ett styrsystem som ger möjlighet att styra belysningen utefter behovet – närvarosensorn känner av när det är aktivitet i området och kan då öka belysningen från en låg nivå till hög nivå. Med IQ har man möjlighet att spara upp till 80% energi.

IQ-boxar från LeadingLight styr LED-armaturer med utrustade med DALI-drivdon. Styrenheterna kommunicerar med varandra via ett trådlöst radionätverk och behöver bara anslutas till el. Grundljus och detektionsljus justeras individuellt i varje IQ Box. I det smarta belysningssystemet väljer man vilka armaturer som skall tändas i olika scenarios för att uppnå maximal trygghet, säkerhet och optimerad ljusnivå vid rätt tillfälle.

Resultat

Belysningen blev helt enligt förväntan och anläggningen ger klubben stor flexibilitet tack vare styrningen. Energiförbrukningen är låg i sammanhanget och ljuset landar där det gör som mest nytta, med strålande jämnhet.

Använda produkter

Precision 2

Strålkastare

Precision 3

Strålkastare